Trobem necròpolis al Monestir

Fa unes setmanes vam iniciar unes excavacions arqueològiques en diferents punts de l’exterior del Monestir de Sant Cugat del Vallès. L’objectiu, era extreure informació del subsòl i de les bases dels murs, especialment de la façana principal i sud de l’església, que són punts que des de fa anys mostren esquerdes i desploms, i que s’estan analitzant per poder ser intervinguts en un futur recent.

Abans de poder-ho fer calia, però, extreure informació de les geometries, profunditats i materialitat dels fonaments dels murs, i analitzar el material i la composició del terreny que suporta l’edifici. És per això que es van preveure un seguit d’excavacions al voltant de la zona a analitzar i es van coordinar diferents especialistes per poder-ne extreure tota la informació tècnica i arqueològica possible.

Després de setmanes de curosa excavació hem acabat descobrint una necròpolis medieval del segle XI. De moment, 4 cossos als peus de la façana principal del Monestir (façana oest).
Era sabut que la gent es feia enterrar molt a prop dels edificis sagrats per garantir-se la vida eterna però es desconeixia per complert que hi havia aquest cementiri a pocs centímetres dels murs que volíem analitzar.

Amb aquesta importantíssima troballa s’investigaran aquests rituals, així com els límits de la necròpolis santcugatenca. Seguirem uns dies més, amb la recerca i registre de tota la informació trobada